Precedentul periculos creat de DIICOT în cazul fraților Tate. Un schizofrenic agresiv cere să zboare în SUA, iar proxeneții își vor înapoi mașinile de lux

Cum au schimbat frații Tate regulile jocului penal. Inculpați periculoși cer aceleași drepturi ca milionarii britanici, tratați cu îngăduință de autorități.

Jul 15, 2025 - 12:30
 0  0
Precedentul periculos creat de DIICOT în cazul fraților Tate. Un schizofrenic agresiv cere să zboare în SUA, iar proxeneții își vor înapoi mașinile de lux

Parcursul curios al dosarului fraților Tate în justiția din România i-a inspirat și pe alți inculpați să ceară același tip de tratament precum al britanicilor. În decurs de câteva săptămâni, DIICOT le-a ridicat interdicția de părăsire a țării, după care instanța le-a returnat fraților Tate mașinile de lux sechestrate de procurori.

Cazul schizofrenicului care a cerut ”control judiciar ca al fraților Tate”

Precedentul fraților Tate a devenit o piatră legată de gâtul justiției din România. Tot mai mulți infractori solicită instanțelor să fie lăsați să plece din România sau să intre din nou în posesia bolizilor aflați în curtea DIICOT. Argumentul este simplu: dacă în cazul lui Andrew și Tristan Tate autoritățile au putut închide ochii, de ce nu s-ar putea și la ei. Pe lista inculpaților care invocă acest tip de tratament se numără persoane trimise în judecată pentru proxenetism, trafic de droguri, inclusiv un caz de bolnav psihic cu porniri violente.

La data de 23 aprilie 2025, Judecătoria Sectorului 2 a admis cererea procurorilor privind măsura internării medicale și a obligării la urmarea unui tratament medical pentru un bucureștean acuzat că a încercat să-și omoare un vecin. I.N. Daniel era acuzat că și-a lovit victima cu pumnii în zona corpului și a strâns-o de gât spunându-i: ”dacă te mai prind pe strada mea, te omor”.

Frații Tate, un model periculos: justiția română, sub presiune

În timpul urmăririi penale, procurorii și-au dat seama că au de-a face cu o persoană cu vizibile tulburări psihice, iar în urma expertizei psihiatrice această ipoteză s-a confirmat. Bărbatul prezenta diagnosticul de schizofrenie paranoidă. În aceste condiții, dosarul a fost clasat, însă procurorii au cerut internarea bărbatului pe motiv că reprezintă un pericol social.

Întrebat de judecători dacă este de acord cu internarea, omul a amintit de situația fraților Tate, care deși se află sub control judiciar, au voie să călătorească oriunde în lume. ”La interpelarea judecătorului, intimatul personal arată că dorește arestul la domiciliu sau controlul judiciar ca al fraților Tate”, se arată încheierea de ședință consultată de FANATIK.

Efectul Tate: mașini de lux predate proxeneților de către judecători

Într-un alt caz, trei bărbați implicați într-un dosar de proxenetism, trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat, i-au invocat pe frații Tate solicitând ridicarea sechestrului asigurator asupra mai multor imobile, conturi bancare și a unor mașini de lux:

  • Audi A4 Avant
  • BMW M6
  • BMW seria 7
  • Lamorghini Huracan
  • Mercedes Benz S400

Avocatul unuia dintre inculpați a reușit să-i convingă pe judecători să înapoieze bolizii sechestrați folosind aceeași strategie pe care au avut-o și frații Tate. El a argumentat că mașinile ruginesc în parcarea DIICOT și astfel își pierd valoarea.

”Apărarea inculpatului C. L. Florin a invocat nerezonabilitatea măsurilor asigurătorii din perspectiva duratei în timp a acestora, solicitând, în principal, ridicarea în tot a măsurilor asiguratorii instituite în cursul urmăririi penale prin ordonanţa din 16.07.2018 şi, în subsidiar, să i se permită să folosească autoturismele sechestrate, invocând în acest sens practica judecătorească de dată recentă (situaţia fraţilor Tate), temei de drept care poate fi avut în vedere pentru a i se permită să folosească autoturismele până la finalizarea cercetării judecătoreşti.

De la justiție la spectacol: efectul fraților Tate asupra tribunalelor românești

Contestatorul-inculpat S. Petre a solicitat să i se permită, ca până la sfârșitul procesului, să poată folosi autoturismul Audi sechestrat, având în vedere nerezonabilitatea acestei măsuri prin prisma faptului că autoturismul nu a fost folosit de aproximativ șapte ani, apreciind că atunci când verifică dacă într-adevăr temeiurile care au determinat luarea măsurii asigurătorii se mențin în continuare, instanţa trebuie să facă şi un examen de necesitate şi proporționalitate”, se arată în încheierea de ședință.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis cererea inculpaților și au decis să le returneze inculpaților bolizii, urmând ca la finalizarea procesului să se stabilească dacă aceștia vor fi confiscați în vederea achitării unor posibile despăgubiri către victime.

Decizia a fost luată în opinie majoritară, după ce unul dintre magistrați s-a opus măsurii. Acesta a scris în motivare că mașinile de lux trebuie să rămână sub sechestru ”pentru a evita înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor vizate”.

Locotenenții fraților Tate cer același tratament precum britanicii

Tratamentul de care s-au bucurat frații Tate din partea DIICOT a fost adus în discuție și de membrii unei rețele de proxeneți coordonată de Vlad Obu, considerat drept unul dintre acoliții britanicilor. În cazul lor, procurorii au finalizat cercetările și i-au trimis în judecată, însă dosarul s-a blocat în camera preliminară, pentru că inculpații au depus excepții și au contestat legalizarea sesizării instanței. Ei spun că faptele care le sunt imputate sunt mai puțin grave decât ale fraților Tate, pentru care dosarul a fost respins de instanță și retrimis la DIICOT.

”De asemenea, a solicitat în fața judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București să permită depunerea, ca și practică judiciară, încheierea din dosarul fraților Tate, încheiere prin care s-a dispus restituirea cauzei la parchet, acel dosar de la care spune reprezentantul Ministerului Public că pleacă prezentul dosar.

Instanța a omis să se pronunțe cu privire la admiterea acestei probe, încheierea fiind depusă la dosar. Instanța, la ședința din 12.12.2024, a prorogat pronunțarea cu privire la admiterea acestei probe. Drept urmare, solicită respectos să fie avută în vedere.

În opinia sa, există infracțiuni mult mai complexe, mult mai grave, cu privire la care alți judecători de cameră preliminară au considerat că se impune restituirea cauzei la parchet, fiind aduse critici similare ca și criticile din prezenta cauză cu privire la neregularitatea acuzației”, se arată în dosar. Curtea de Apel Cluj a amânat luarea unei decizii în această cauză.

Rețeaua Obu și-a cerut bolizii înapoi. Cum au răspuns judecătorii

În fine, acoliții fraților Tate au protestat și împotriva confiscării mașinilor de lux puse sub sechestru de procurori. Este vorba despre un Lamborghini Huracan 724, un Ford Mustang și un Audi A7 Sportback pentru care Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a solicitat scoaterea la licitație pentru a se evita devalorizarea lor. Și în acest caz a fost invocat exemplul fraților Tate, dar în final judecătorii au decis că bunurile pot fi valorificate anticipat chiar și fără acordul proprietarilor.

Un Lamborghini, o decizie judiciară și o nouă realitate: Cum au schimbat frații Tate sistemul

Frații Andrew și Tristan Tate sunt cercetați, în prezent, pentru trafic de persoane, viol și constituire de grup infracțional, fiind plasați sub control judiciar într-un dosar instrumentat de DIICOT. Ancheta a debutat în ianuarie 2023, când procurorii au pus sechestru de 3,9 milioane dolari (inclusiv 15 mașini de lux). În noiembrie 2024, Curtea de Apel București a constatat neregularități procedurale și a dispus reîntoarcerea rechizitoriului către DIICOT pentru refacerea anchetei și eliminarea unor probe. Procurorii ar trebui să decidă dacă mențin rechizitoriul inițial, îl refac sau renunță la acuzații.

Ulterior, DIICOT a ridicat măsura interdicției fraților Tate de a părăsi România și a ridicat sechestrul asupra mașinilor sechestrate precum și asupra unor conturi bancare. În acest caz există suspiciunea unor presiuni externe din partea unor apropiați ai lui Donald Trump care s-ar fi interesat discret despre soarta britanicilor. Autoritățile române și avocații fraților Tate au negat că ar fi existat presiuni formale din partea oficialilor americani.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow