Produsul alimentar adorat de români și care se face acum din dioxid de carbon. Un nume greu susține afacerea

Produsul alimentar care se poate prepara acum din dioxid de carbon. Mulți români îl consumă zilnic. Afacerea e susținută de un nume greu.

Jun 5, 2025 - 16:30
 0  0
Produsul alimentar adorat de români și care se face acum din dioxid de carbon. Un nume greu susține afacerea

Un produs alimentar cumpărat de mulți români se poate prepara acum din dioxid de carbon. O companie este susținută de un nume greu, iar afacerea oferă o variantă sustenabilă a produsului respectiv.

Produsul alimentar care se face acum din dioxid de carbon. Mulți români îl cumpără

A fost lansat comercial primul unt din lume care se obține din dioxid de carbon. Produsul a fost lansat de startup-ul american Savor, activ în domeniul tehnologiei alimentare. Afacerea este susținută financiar de Bill Gates prin intermediul Breakthrough Energy Ventures.

Pentru a obține un astfel de produs, se utilizează un proces chimic prin care sunt create grăsimi sintetice folosind CO₂, hidrogen verde (GH₂) și metan (CH₄). Nu a fost nevoie de ingrediente de origine animală sau vegetală.

Acest produs reprezintă o alternativă sustenabilă la grăsimile convenționale, cum ar fi uleiul de palmier. Food and Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat deja produsul.

Procesul prin care este creat produsul nu generează emisii de gaze cu efect de seră și nici nu necesită teren agricol. Totodată, acesta utilizează mai puțin de o miime din apa care e folosită în agricultura tradițională.

Untul Savor a fost deja utilizat în restaurante cu stele Michelin, dar și în brutării cu renume internațional. Chefii Kyle Connaughton (SingleThread) și Juan Contreras (Atelier Crenn) s-au numărat printre primii utilizatori ai produsului.

În plus, mai multe companii multinaționale din sectorul bunurilor de larg consum colaborează cu Savor pentru dezvoltarea unor noi produse ce se bazează pe grăsimi adaptate din punctul de vedere al compoziției de acizi grași.

De asemenea, compania și-a propus să extindă producția la scară industrială, printr-o unitate aflată în Batavia, Illinois. Reprezentanții Savor au precizat că, datorită tehnologiei utilizate, se poate atinge rapid paritatea de cost cu grăsimile tradiționale. Acest pas este văzut ca fiind necesar pentru adoptarea la scară largă.

“Soluțiile sustenabile nu trebuie doar să reducă impactul asupra mediului, ci și să fie accesibile, disponibile și dezirabile”, a spus Kathleen Alexander, CEO și cofondatoare a companiei, potrivit agroteca.ro.

Industria alimentară este presată, în prezent, să reducă defrișările și emisiile, dar și instabilitatea lanțurilor de aprovizionare. În acest context, inițiativa Savor vine cu o alternativă care promite multe.

Chiara Cecchini, vicepreședintele pentru comercializare, a precizat că parteneriatele companiei reflectă o nevoie reală a pieței de a găsi soluții stabile, dar și eficiente în contextul schimbărilor climatice și provocărilor din planul economic.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow