Reacția președintelui CCR în plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. „Niciun judecător nu a cerut acei bani”
Reacția președintelui CCR vine în plin scandal al primelor de pensionare de zeci de mii de euro. Marian Enache explică ce este cu acești bani
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/hepta8367509-scaled.jpg?#)
Reacția președintelui CCR în plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache a decis să aibă o primă reacție publică în contextul acordării primelor pentru judecătorii CCR la ieșirea din activitate.
Reacția președintelui CCR în plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro
Judecătorii CCR Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga își vor încheia mandatele în luna iulie. Aceștia ar urma să primească câte o primă de câte 180.000 de lei fiecare, adică echivalentul a șase salarii brute primite la momentul pensionării.
Potrivit președintelui Curții, nici el și nici ceilalți doi colegi ai săi care urmează să iasă la pensie nu au solicitat acordarea acestor sume.
„Pentru corecta informare a opiniei publice față de afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la faptul că judecătorii constituționali aflați la final de mandat în anul 2025 ar fi primit sumele de bani prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și în contextul în care Curții Constituționale nu i s-a cerut un punct de vedere cu privire la aceste afirmații, președintele interimar al Curții Constituționale face următoarele precizări:
În virtutea competențelor prevăzute de Legea nr.361/2023 privind personalul Curții Constituționale și în calitate de ordonator principal de credite, Secretarul general al Curții are obligația informării lunare a președintelui și a Plenului Curții Constituționale cu privire la operațiunile efectuate în această calitate, sens în care prezintă Plenului Curții informări, note și/sau referate legate de execuția bugetară, inclusiv cu privire la stadiul aplicării legilor cu referire la orice aspecte care privesc bugetul instanței de contencios constituțional”, se arată în comunicatul CCR.
Cine decide dacă judecătorii vor primi sau nu banii
De asemenea, el a menționat că totul se desfășoară așa cum scrie la lege, iar decizia finală se află la Ministerul Finanțelor.
„Plenul a decis ca orice măsură luată de Secretarul general în calitate de ordonator principal de credite să se deruleze potrivit legii și cu avizul expres al Ministerului Finanțelor.
Plenul nu a luat nicio decizie și nicio hotărâre cu privire la drepturile prevăzute de art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992. Mai mult, niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie în luna iulie 2025 nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani având ca temei prevederile art.71 alin.(5) din Legea nr.47/1992”, mai transmite Marian Enache din funcția de președinte interimar al Curții Constituționale a României.
Care este reacția ta?






