Revolta unui medic de familie în legătură „isteria” adeverințelor și avizelor medicale: ”Ce faceți cu ele?”

A apărut „isteria” adeverințelor și avizelor medicale, iar un medic de familie și-a vărsat revolta pe internet, unde cere lămuriri

Jun 27, 2025 - 22:00
 0  3
Revolta unui medic de familie în legătură „isteria” adeverințelor și avizelor medicale: ”Ce faceți cu ele?”

Un medic de familie se revoltă în legătură cu „isteria” adeverințelor și avizelor medicale ce se cer la foc automat în această perioadă. Solicitat să ofere răspunsuri, Ministerul Educației transmite că „așa e metodologia”

Revolta unui medic de familie, a început „isteria” adeverințelor și avizelor medicale

Odată cu venirea sezonului cald, valul de adeverințe medicale și avize i-a luat cu asalt pe medicii de familie. Nu puțini sunt specialiștii care se revoltă și spun că ei nici măcar nu au voie să declare un copil sau chiar și un adult „apt pentru”.

Potrivit curriculumului de pregătire în medicina de familie, medicul nu este abilitat să emită adeverințe medicale care să precizeze sintagma „apt pentru muncă/activitate fizică”.

Doar anumiți medici specialiști sunt abilitați să ofere astfel de adeverințe. Despre aceștia a vorbit și medicul de familie Sandra Alexiu, care susține că nu înțelege de ce se cer adeverințe medicale pentru orice.

„De o săptămână zbârnâie telefonul la cabinet. În aceasta perioadă copiii pleacă în tabere, excursii, sau se înscriu la școli de vară, creșele și grădinițele de vară. Adulții se duc la cursuri de perfecționare, masterate, traininguri, ori mai știu eu ce. Toți au nevoie de adeverințe sau avize. Stați că nu e așa simplu: de obicei vine cu indicații verbale, uneori scrise: obligatoriu să conțină sintagma „APT PENTRU…” altfel nu poți fi acceptat, toată munca ta de până atunci va fi în zadar.

Doar că APT pe astfel de adeverinte/avize este un cuvânt cu greutate . De obicei e folosit de medicul de medicina muncii, după un examen de medicina muncii care să ateste faptul că te poți angaja sau că la poți continua să lucrezi după ce ești examinat. APT poate pune și medicul de Medicină sportivă pentru cei care merg la competiții sau se înscriu la facultatea de educație fizică”, susține medicul de familie pe pagina sa de Facebook despre isteria adeverințelor medicale.

De ce sunt necesare adeverințele medicale

Ceea ce este și mai grav este că acest „mit” al medicilor de familie ce eliberează adeverințe de „apt pentru” apare chiar și în acte normative. În acest sens, medicul mai afirmă că, deși ar fi bine să avem și noi, în România, un sistem prin care fiecare pacient să aibă un dosar electronic cu istoricul medical, nu înțelege de ce este nevoie de atât de multe adeverințe. Mai mult, nu înțelege pentru ce sunt necesare și unde se păstrează.

„Dar apt de tabără? Apt de cursuri de vară? Apt de creșă? Cum sa certifici asa ceva? Și cine a avut ideea absurdă să ceară așa ceva la începutul lumii de toată lumea cere? Eu as vrea sa știu unde se duc aceste avize / adeverințe când se duc? Ce faceți cu ele, cu dosarele, cine le controlează, unde le depozitați? Și aș mai vrea să știu dacă miniștrii nou investiți au prezentat la investire adeverința cu APT de a fi ministru de la medicul de familie! Îl respect pe ministrul educației, nu îl cunosc, dar sper sincer ca acest mesaj să ajungă și la el”, a mai scris Sandra Alexiu pe internet.

Medicii sunt nemulțumiți de cerințele absurde ale școlilor

Nu doar ea este nemulțumită de valul de cereri de adeverințe medicale. Un alt medic de familie cunoscut a vorbit despre problema adeverințelor pentru aproape orice. Nu numai că ei, ca medici de familie, nu au voie, legal vorbind, să elibereze astfel de avize, dar multe dintre ele sunt cerute pentru motive aberante.

„Dragi colegi medici de familie, vă recomand să le spuneți elevilor să aducă fiecare adeverința de la școala la care sunt înscriși care să ateste că pleacă în excursie sau orice altă activitate cu perioada respectivă și pe baza acelei adeverințe eliberați adeverință cu starea de sănătate, nu de alta dar să fie scorul egal, adică adeverință la adeverință la adeverință la adeverință. Poate așa se satură cineva și se mai autosesizează să modifice toate aberațiile.

Pentru orice pârț trage copilul e nevoie de adeverință, au început în forță excursiile, așa zise competiții sportive sau alte activități, evident nu sunt primiți fără mirobolanta adeverință. Cabinetele gem de copii bolnavi, sunt arhipline iar printre ei trebuie să te ocupi și de rahatul ăsta. Nu mai zic de părinți care sunt puși pe drumuri și stat la cozi. Eu sunt tare curios cine a inventat mizeria asta și cine o susține în continuare”, a scris pe Facebook medicul Egri Eduard.

Răspunsul oferit de Ministerul Sănătății

Pentru a înțelege de ce instituțiile de învățământ cer adeverințe medicale pentru orice fel de activitate, FANATIK.ro a cerut un punct de vedere Ministerului Educației cu privire la un caz specific, acela al necesității ca elevii participanți la Olimpiadă să aibă adeverință.

Potrivit instituției, practica solicitărilor de adeverințe și avize medicale reprezintă o metodologie-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. Aceasta, aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.035/10.01.2012, prevede la art. 65: „la locul de organizare și desfășurare a etapei naționale a competiției școlare, participanții vor avea asupra lor actul de identitate/carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs (pentru elevii care nu au 18 împlinit 14 ani), precum și avizul epidemiologic, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de prezentarea la competiție”.

Data de expirare a adeverințelor medicale

Mai exact, vorbim despre participarea elevilor la concursuri școlare la nivel național numai cu condiția respectării normelor epidemiologice în vigoare. În cazul acestora, elevul nu are voie să participe la competiție dacă nu se prezintă la centrul de examinare cu o adeverință medicală care să ateste că este sănătos. De menționat este că adeverința în cauză nu poate fi mai veche de 48 de ore.

„Deplasarea şi participarea în format fizic la faza naţională a Olimpiadei a reprezentanţilor unui judeţ/municipiul Bucureşti, elev/elevi şi profesor însoţitor, se vor face numai prin respectarea tuturor normelor/regulilor, în vigoare, valabile pe teritoriul României, referitoare la alerta/siguranţa epidemiologică.

În acest sens, toţi reprezentanţii unui judeţ/municipiul Bucureşti vor semna o declaraţie prin care îşi vor exprima acordul referitor la realizarea deplasării şi participării, prin respectarea tuturor normelor/regulilor, în vigoare din România, referitoare la alerta/siguranţa epidemiologică.

Această declaraţie, cu acordul exprimat, va fi semnată şi de părinţii elevului/reprezentantul legal al elevului. Originalul declaraţiei va rămâne la dosarul olimpiadei de la inspectoratul şcolar, iar o copie a acesteia va fi înmânată de profesorul însoţitor secretarului Comisiei centrale a olimpiadei naţionale.

Elevii participanţi la etapa națională a olimpiadei vor prezenta la sosirea în campusul olimpiadei avizul epidemiologic, eliberat de medicul de familie cu cel mult 48 de ore înainte de începerea competiţiei”, se mai arată în răspunsul oferit FANATIK.ro de reprezentanții Ministerului Educației.

Astfel, aceste reglementări, după cum notează în încheiere instituția statului, sunt incluse în regulamentele educaționale în virtutea legislației naționale sanitare. Vorbim, totuși, despre isteria adeverințelor medicale ce se perpetuă, iar autoritățile nu au reglementat, încă, acest lucru.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow