Sondaj INSCOP: Doar un român din cinci crede că România le oferă un viitor copiilor săi. Câți respondenți au declarat că își iubesc țara
Un român din cinci consideră că România le oferă un viitor copiilor săi, potrivit unui sondaj INSCOP. Află câți respondenți își iubesc țara
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/sondaj-inscop-romani-care-isi-iubesc-tara-1.jpg?#)
Un sondaj INSCOP arată că doar un român din cinci consideră că România le oferă un viitor copiilor săi. Mulți respondenți au declarat, totuși, că își iubesc țara. Câți ar părăsi România, potrivit datelor?
Un român din cinci crede că România le oferă un viitor copiilor săi. Datele unui sondaj INSCOP
Datele au fost adunate în perioada 20 – 26 iunie 2025, prin intermediul interviurilor telefonice. Volumul eșantionului a fost simplu, stratificat de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a țării, cu vârsta de 18 ani și peste, conform Barometrului Informat.ro – INSCOP Research. Eroarea maximă admisă a datelor culese este de ± 2.9%, la un nivel de încredere de 95%.
Studiul arată că doar 21,3% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația “România oferă un viitor copiilor mei şi generaţiilor viitoare”. 29,1% sunt de acord parțial, în timp ce 10,5% nu sunt de acord, dar nici în dezacord cu afirmația exprimată. 11,3% sunt în dezacord parțial, iar 25,1% în dezacord total. 2,8% nu știu sau nu răspund la această afirmație.
Optimismul privind viitorul generațiilor următoare este mai ridicat printre votanții PSD și PNL. În același timp, angajații din sistemul public și locuitorii din marile orașe sunt de acord cu afirmația. Susținătorii AUR și cei care locuiesc în orașele mici sunt în dezacord cu afirmația dată, în mare parte.
“Se observă o disonanță între atașamentul emoțional față de țară și percepția asupra perspectivelor socio-economice, reflectată de cei 36,4% care cred că România nu oferă un viitor copiilor lor”, a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research.
Câți români au declarat că își iubesc țara
În timp ce doar 50,4% dintre respondenți au fost de acord total sau parțial cu faptul că România le oferă un viitor generațiilor următoare, 88,2% dintre aceștia au declarat că își iubesc țara.
Potrivit studiului, 75% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația “Iubesc România şi sunt mândru de ţara mea”. Totodată, 13,2% sunt de acord parțial, 4,7% nu sunt nici de acord, dar nici în dezacord. 2,6% sunt în dezacord parțial, 3,1% în dezacord total, iar 1,4% dintre respondenți nu știu sau nu răspund.
Comparativ cu restul categoriilor de populație, votanții PSD și persoanele de peste 45 de ani au declarat că sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare. În schimb, tinerii sub 30 de ani au un nivel mai mare de dezacord în legătură cu afirmația dată.
“Barometrul Informat.ro – INSCOP Research arată o imagine complexă a percepțiilor patriotice în România. Pe de o parte, sentimentul patriotic generic este unul puternic, majoritatea covârșitoare a respondenților (88,2%) declarând că iubesc România și sunt mândri de țara lor.
Pe de altă parte însă, optimismul privind viitorul generațiilor următoare este mult mai temperat, doar 50,4% dintre respondenți exprimând acord parțial sau total cu ideea că România oferă un viitor copiilor lor și generațiilor următoare”, a mai spus directorul INSCOP Research.
Dorința de a rămâne în țară, mare pentru cei mai mulți respondenți
Cu afirmația “România e țara mea și nu vreau să o părăsesc”, 75,1% dintre respondenți au fost total de acord. 12,3% și-au exprimat acordul parțial, 3,8% au declarat că nu sunt nici de acord, nici în dezacord cu afirmația. 2,6% și-au exprimat dezacordul parțial, iar 5,3% sunt în dezacord total cu afirmația. 1% nu știu sau nu au oferit un răspuns.
Și în acest caz, votanții PSD au fost de acord cu această afirmație într-o proporție mai mare decât restul categoriilor. Tinerii sub 30 de ani, dar și votanții AUR și USR și-au exprimat dezacordul.
“În ceea ce privește intenția de a rămâne în țară, peste 75% dintre români declară că nu vor să o părăsească, dar acest procent scade semnificativ în rândul tinerilor (18-29 ani), semnalând potențialul unui exod generațional. Analiza pe profiluri demografice relevă diferențe notabile: persoanele din mediul rural și vârstnicii sunt mai atașați de țară, în timp ce în mediul urban mare și la categoriile de vârstă 18-29 ani există un grad mai ridicat de incertitudine și dezacord.
Din punct de vedere politic se observă diferențe între votanții partidelor: Votanții PNL cred în proproție de 80% că România oferă un viitor copiilor lor, părere împărtășită de 69% dintre votanții PSD, 54% dintre votanții USR și doar 39% dintre votanții AUR”, a adăugat Remus Ștefureac.
Care este reacția ta?






