Stațiunea din România de o frumusețe ireală. A fost o adevărată perlă pe vremea comuniștilor. Oamenii vin indiferent de anotimp pentru aerul curat, prețurile mai mici și porția de sănătate

Care este stațiunea din România care, de-a lungul timpului, a reușit să își păstreze farmecul. Este o oază de relaxare în inima naturii, iar turiștii o iau cu asalt în fiecare an.

Jul 5, 2025 - 23:00
 0  0
Stațiunea din România de o frumusețe ireală. A fost o adevărată perlă pe vremea comuniștilor. Oamenii vin indiferent de anotimp pentru aerul curat, prețurile mai mici și porția de sănătate

Stațiunea din România care, în perioada comunistă, a fost considerată una dintre ”perlele” turismului. Peisajul este de-a dreptul fermecător, iar atmosfera te face să te simți ca într-un colț de Rai. Tocmai de aceea, în continuare, atrage turiștii ca un magnet.

Stațiunea din România care poate fi vizitată în orice anotimp

România nu duce deloc lipsă de destinații spectaculoase. Unele dintre ele sunt deja bine cunoscute în rândul turiștilor, care își fac timp în fiecare an pentru a le vizita. În timp ce multe dintre ele sunt atracții sezoniere, altele sunt un adevărat magnet pe tot parcursul anului.

Pe lista destinațiilor care atrag un număr impresionant de turiști, indiferent de sezon, se înscrie Bușteni, de pe Valea Prahovei. Acest oraș este considerat un reprezentant de bază al turismului românesc, mai ales în sezonul de iarnă.

Bușteni este situat în inima țării și este una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din România. Turiștii care ajuns aici au avut plăcuta surpriză de a descoperi un loc cu de toate. Orașul este ideal pentru practicanții sporturilor de iarnă, dar și pentru cei care vor să afle istoria locului sau pur și simplu vor să se relaxeze.

Bușteni are un mare avantaj și anume, cel al climei perfecte, indiferent de anotimp. Fie că vrei să petreci vacanța de iarnă aici, fie că vrei să te bucuri de un concediu relaxant în mijlocul verii, Bușteni este locul ideal.

Vara, în Bușteni, temperaturile ajung la 23 de grade, ceea ce înseamnă că este vremea ideală pentru a porni pe traseele montane sau pentru a te bucura de liniște în mijlocul naturii. Temperaturile generoase se păstrează până în sezonul de toamnă, apoi mercurul din termometre scade, pe măsură ce se instalează iarna.

Cum ajungi în Bușteni

Bușteni este o destinație accesibilă, iar dacă alegi să pleci din București, ai la îndemână cea mai practică variantă. Și anume, călătoria cu trenul. Din București în Bușteni poți ajunge în maxim 2 ore, iar cursele de tren pleacă regulat din Gara de Nord.

De asemenea, mai ai la îndemână și varianta cu autobuzul, însă călătoria durează puțin mai mult. În 2 ore și jumătate, cu autobuzul, ajungi în Bușteni și te poți bucura de aer curat și de peisaje spectaculoase.

Nu în ultimul rând, în Bușteni poți ajunge și cu mașina personală, această variantă fiind cea mai comodă pentru multe persoane. În funcție de trafic și dacă ai noroc, poți ajunge la destinație în maxim 2 ore. Cei care optează pentru această variantă, au ocazia de a străbate drumul pitoresc prin Valea Prahovei.

Ce poți face în Bușteni

În general, Bușteni este luat cu asalt de turiști în sezonul de iarnă. Totuși, această zonă este spectaculoasă în orice anotimp și există o mulțime de activități pe care le poți face. De exemplu, odată ajuns în Bușteni, nu ai cum să ratezi Babele și Sfinxul.

Dacă îți faci curaj să urci pe masivul Bucegi, vei admira una dintre cele mai frumoase panorame din România. De asemenea, tot de aici pleacă și câteva trasee montane care duc la Cabana Omu și la Cabana Babele.

De neratat este și Vârful Omu, cel mai înalt vârf din masiv. Aproape de Vârful Omu sunt Bucura Dumbravă și Capul Morarului, două vârfuri de care nu a auzit prea multă lume. De aici, panorama este superbă.

Tot aici se află și Crucea Eroilor, care este vizibilă și de la nivelul șoselei, dar se poate ajunge ușor la ea. De la Cabana Babele, traseul durează maxim o oră, iar peisajul merită tot efortul. Seara, crucea ridicată în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial este iluminată.

Unul dintre principalele obiecte ale zonei este Cascada Urlătoarea. Poți ajunge ușor la ea, urmând traseul care pornește de la telecabină. Tot la capitolul cascade, de neratat este și Cascada Valea Spumoasă, un loc unde nu ajung prea mulți turiști.

Dacă ți-ai propus să vizitezi Bușteniul, trebuie să treci pe listă și Mănăstirea Caraiman, un locaș de cult cu totul și cu totul special. De asemenea, o altă atracție este Castelul Cantacuzino, care a servit drept platou de filmare pentru faimosul serial ”Wednesday”, produs de Netflix.

Tot în zonă se află și Castelul Peleș, o adevărată bijuterie arhitecturală. Ajuns aici, nu trebuie să ratezi nici Pelișorul, căci acesta are o cameră de aur pe care merită să o vezi odată-n viață.

Cât costă cazarea în Bușteni

Din fericire, cazările în Bușteni sunt pentru toate buzunarele, dar și pentru toate gusturile. În funcție de ce așteptări ai, poți alege opțiuni mai scumpe sau opțiuni mai ieftine. Indiferent de alegerea făcută, cu siguranță, te vei bucura de o experiență de neuitat.

De exemplu, în luna august, doi adulți plătesc pentru o noapte de cazare 165 de lei, dacă optează pentru o cameră la casă. Dacă preferă să închirieze o cameră într-o pensiune de 3 stele, atunci prețul ajunge la 190 de lei.

La polul opus, există și variante mai scumpe. Prețul pentru o vilă întreagă cu 9 dormitoare ajunge la 2.500 de lei pe noapte. De asemenea, turiștii au la dispoziție și opțiunea de a închiria camere la Castelul Cantacuzino, situat la 8 km distanță de Castelul Peleș. Pentru o singură noapte de cazare, doi adulți plătesc 1.000 de lei.

Istoria orașului Bușteni

În urmă cu câteva sute de ani, ținutul dintre Comarnic și Predeal era pustiu. Întreaga zonă era străbătută de un singur drum, ”drumul domnișorilor”, care mai târziu, va deveni extrem de important, în perioada schimbării scaunului domnesc de la Târgoviște la București.

Abia în 1782, zona începe să fie populată. Atunci, Mihai Suțu a înființat primul cătun care a purtat numele de Izvorul. Acesta era populat de 24 de familii de scutelnici ai Mănăstirii Sinaia. Ulterior, în jurul satului Izvorul au început să apară și celelalte așezări: Bușteni, Poiana Țapului, Azuga și Predeal.

Finalul secolului XVIII-lea găsea zona populată, dar și în curs de dezvoltare. Pe lângă satele menționate, aici se afla schitul Predeal și un han mare numit ”Slonul de Piatră”, cel mai faimos din partea de sus a Prahovei.

Istoria spune că, în 1788, oastea austriacă a intrat prin pasul Predeal și a ocupat schitul Predeal și mănăstirea Sinaia. Domnul Țării Românești a purtat lupte grele cu austriecii și cu turcii, cei din urmă incendiind hanul Slonul de Piatră.

Ulterior, au luat naștere alte hanuri, dar și câteva cătune care au dat naștere cartierului Zamora. Primele așezări oficiale din Bușteni au apărut în 1800, pe Valea Cerbului. Până în 1884, Bușteni a făcut parte din comuna Podul Neagului, iar în 1908, împreună cu Poiana Țapului au format comuna Bușteni cu reședința primăriei în Bușteni. 38 de ani mai târziu, în 1946, Bușteni a fost declarat oraș.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow