Țara din Europa care interzice inteligența artificială chinezească în instituții. De ce a fost luată această decizie

Fără inteligența artificială chinezească în instituții, într-o țară din Europa. Motivul pentru care guvernul a luat această decizie

Jul 10, 2025 - 20:30
 0  0
Țara din Europa care interzice inteligența artificială chinezească în instituții. De ce a fost luată această decizie

O țară din Europa a interzis inteligența artificială chinezească. Autoritățile au emis un comunicat prin care au motivat această decizie. Hotărârea are legătură cu amenințarea la adresa securității.

Țara europeană care a interzis inteligența artificială chinezească în instituții

Guvernul din Cehia a decis interzicerea folosirii oricărui produs de inteligenţă artificială (AI) al companiei chineze DeepSeek în toate instituțiile publice. Acestea sunt percepute ca fiind un risc major de securitate.

DeepSeek dezvoltă modele AI cum ar fi modelul de limbaj R1, care a fost lansat în ianuarie 2025, care concurează cu GPT-4 în privința performanței și cu modelul “01”, ambele ale companiei OpenAI, având costuri de instruire mai mici, transmite EFE, conform Agerpres.

Decizia interzicerii produselor, aplicațiilor, soluțiilor, site-urilor și serviciilor web DeepSeek are la bază “recomandarea Oficiului Naţional pentru Securitate Cibernetică şi Securitatea Informaţiilor” de la Praga.

Autoritățile au considerat că, prin respectarea de către DeepSeek a tuturor obligaţiilor legislaţiei chineze, riscul de securitate este mai mare întrucât “ar putea duce la accesul aparatului de stat la datele stocate pe serverele din Republica Populară Chineză”, după cum a transmis premierul Petr Fiala.

În același timp, este o decizie care face parte dintr-un val global de măsuri de precauție față de produsele digitale chineze, mai ales cele care se bazează pe inteligența artificială.

Ce riscuri au fost identificate

Există mai multe riscuri luate în calcul în această decizie. Unul dintre ele este “securitatea insuficientă în transmiterea şi colectarea datelor”, mai precizează comunicatul.

Cehia nu este singurul stat care a restricționat sau interzis utilizarea DeepSeek în instituțiile publice. Germania, Italia, Olanda și Australia au luat decizii similare în privința inteligenței artificiale chinezești. Italia a blocat, în ianuarie, accesul la chatbotul DeepSeek.

Guvernul din Cehia consideră China o amenințare serioasă, comparabilă cu Rusia atunci când vine vorba despre capacitățile ofensive. De altfel, Beijingul este acuzat de către autoritățile cehe de o campanie susținută de atacuri cibernetice care vizează o rețea neclasificată a Ministerului de Externe. Campania a fost desfășurată de grupul APT31, care e conectat la Ministerul Securității Statului din China.

Premierul Petr Fiala și ministrul de externe Jan Lipavsky au criticat dur atacul, despre care au spus că este “o încălcare a normelor internaționale”.

DeepSeek este un start-up fondat în 2023, în orașul Hangzhou din China. În același an, compania a lansat primul său model lingvistic AI.

În 2018, guvernul ceh a decis renunțarea utilizării echipamentelor și software-ului furnizate de companiile chineze Huawei și ZTE. La momentul respectiv, decizia a fost luată tot din motive de securitate.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow