Alertă în Marea Neagră. Un pește extrem de periculos a fost descoperit: „Putem să ne așteptăm inclusiv la specii de rechini”
O specie de pește extrem de periculoasă a apărut în Marea Neagră. Ce spun experții despre acest fenomen și la ce trebuie să ne așteptăm
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/alerta-in-marea-neagra-un-peste-extrem-de-periculos-a-fost-descoperit.jpg?#)
Un pește extrem de periculos a fost identificat recent în Marea Neagră. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că, din cauza schimbărilor climatice, în viitor ar putea apărea chiar și specii de rechini.
Avertismentul specialiștilor după apariția unui pește toxic în Marea Neagră
O nouă specie cunoscută drept „peștele-liliac” sau „peștele-balon argintiu” a fost descoperită în apele Mării Negre. Experții ucraineni spun că au găsit această specie în sud-vestul apelor teritoriale, potrivit Observator News.
Biologii marini lansează un semnal de alarmă, având în vedere riscurile pe care le implică prezența acestei specii de pește. Pe lângă afectarea ecosistemului, specialiștii spun că reprezintă un pericol real și pentru turiști.
Cât este de periculos, de fapt, peștele-liliac și cum a apărut în apele Mării Negre
Peștele-liliac sau peștele-balon argintiu este chiar mai periculos decât celebrul fugu. Toxina pe care o conține poate acționa direct asupra sistemului nervos uman, provocând efecte rapide.
Specialiștii din România spun că apariția acestor exemplare marine este influențată de încălzirea globală. Mai mult, este posibil ca în câțiva ani să apară inclusiv rechini în Marea Neagră.
„Schimbările climatice au generat o temperatură medie anuală crescută şi în creştere a Mării Negre, ceea ce face ca să avem tot mai multe specii ce obişnuiau să fie mai termofile.
Şi ele, speciile, se adaptează la apa puţin mai rece, dar şi marea se mai încălzeşte şi, în consecinţă, putem să ne aşteptăm la multe specii care să vină şi anii următori în Marea Neagră, inclusiv la specii de rechini”, a precizat biologul marin Adrian Bîlbă, conform sursei citate.
Între timp, turiștii de pe litoralul românesc se confruntă cu alte pericole: gropile adânci de 3 metri care au apărut după lărgirea plajelor. Situația a fost semnalată în stațiuni precum Mamaia, Eforie și Neptun.
Experții spun că aceste gropi pot deveni adevărate „capcane” pentru turiști.
Care este reacția ta?






