Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag

Te-ai întrebat vreodată care e alimentul cel mai plin de pesticide din comerț? Poate și tu îl consumi cu drag, dar nu știai asta despre el.

Jul 4, 2025 - 12:00
 0  0
Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag

Alimentul din comerț care are cele mai multe pesticide este achiziționat de foarte mulți români. Cine se gândea însă că poate fi atât de periculos? Un raport realizat recent evidențiază câteva lucruri nu tocmai plăcute despre el.

Spanacul, alimentul care conține pesticide din plin

Organizația americană Environmental Working Group (EWG) a realizat un raport internațional intitulat „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce 2025”. Cu ajutorul lui aflăm ce alimente sunt contaminate cu pesticide.

Cercetătorii au analizat 12 fructe, dar și legume. Și se pare că peste 90% dintre mostrele analizate au afișat un conținut de reziduuri potențial periculoase. Și iată că așa aflăm și care e alimentul care conține cele mai multe pesticide.

Cercetătorii spun că spanacul se află pe primul loc în topul alimentelor contaminate. O mulțime de români îl cumpără și îl folosesc în diferite mâncăruri, dar poate nu știu acest detaliu despre el.

Ce alte alimente din comerț sunt pline de pesticide

Și nu doar spanacul poate fi un pericol pentru sănătate. Cercetătorii au aflat că alte fructe și legume pline de pesticide sunt sunt următoarele: capșuni, kale, struguri, piersici, cireșe, nectarine, pere, mere, mure, afine și cartofi.

Sursa citată precizează că atât murele cât și cartofii, au intrat recent în clasament. Murele, spre exemplu, nu au mai fost analizate anterior. De cealaltă parte, cartofii au fost incluși în listă datorită clorprofamului, un pesticid care a generat mari îngrijorări.

Care este situația în România? Nu doar spanacul este alimentul plin de pesticide. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, trăgea un semnal de alarmă la un moment dat și vorbea despre situația reală din piețe și din magazine.

Cât de sigur este mărarul ori pătrunjelul din comerț

Potrivit acestuia, topul alimentelor pline de pesticide din România nu e similar cu cel din SUA. Mai exact, se pare că la noi, un pericol uriaș l-ar reprezenta mai degrabă verdețurile precum țelina, mărarul, dar și pătrunjelul.

Și se pare că de vină este modul de comercializare al produselor. Sunt verdețuri care pot să provină din culturi gospodărești, unde sunt utilizate substanțe chimice care le îmbunătățesc aspectul.

De asemenea, unii comercianți folosesc diferite alte ingrediente pentru a obține un produs care să arate bine. Iar în final, cei care au de pierdut sunt chiar consumatorii, pentru că nu mai știu ce cumpără, de fapt.

„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți.

De multe ori, suntem tentați să cumpărăm aceste verdețuri de la marginea drumului, din locuri necontrolate. O bătrânică care ne vinde niște leuștean sau pătrunjel nu înseamnă că știe să-l cultive și că are respect față de cel care îl va mânca, față de consumator.

De foarte multe ori, cei care cultivă în gospodărie acest fel de de produs au două loturi, unu pentru consum propriu și unu pentru vânzare, iar cel pentru vânzare este totdeauna stimulat cu tot felul de substanțe pentru a fi cât mai aspectos. Dacă ne uităm, nu mai distingem pătrunjelul de leuștean. Cât de frumos și cât de mare este frunza”, a explicat Alexandru Cîrîc la Antena 3.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow