România, sub val de caniculă extremă. Când ar putea fi atinse 45 de grade, semnal de alarmă de la meteorologi

Valul de căldură afectează întreaga țară. Vineri vor fi înregistrate temperaturi de foc. Ce spun meteorologii despre evoluția vremii

Jul 4, 2025 - 12:00
 0  0
România, sub val de caniculă extremă. Când ar putea fi atinse 45 de grade, semnal de alarmă de la meteorologi

România se află sub val de caniculă extremă, vineri, 4 iulie, urmând să fie atinse temperaturi de foc, de până la 40 de grade în mai multe regiuni. Întreaga țară se află sub cod portocaliu și galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Valul de caniculă lovește România. Previziuni sumbre de la meteorologi

Meteorologii lansează un semnal de alarmă, având în vedere că verile toride nu mai sunt o anomalie. Fenomenul este influențat de schimbările climatice care afectează și celelalte anotimpuri.

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat că finalul lunii iunie 2025 a adus un record de 2,5 grade Celsius în plus, arată ziare.com. În plus, dacă și vara aceasta se menține trendul de creștere cu 1 grad Celsius, Capitala ar putea ajunge la temperaturi de până la 41,6 grade.

Când ar putea fi atinse temperaturi de peste 45 de grade în București

Mai mult, dacă ritmul se păstrează, în patru ani ne-am putea confrunta cu valori termice de 45,6 grade în București. „Vorbim de o lună iulie, așa cum arată informațiile la acest moment, cu o probabilitate destul de ridicată de a fi mai caldă decât în mod obișnuit.

Asta după ce luna iunie a fost cea mai caldă și cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor, cu 2,5 °C mai caldă ca în anul 2024. Există o probabilitate ridicată ca, potrivit scenariilor climatice viitoare, verile să devină mai calde la nivel continental, inclusiv în Europa de Sud și Sud‑Est, unde se află și România.

Ne așteptăm ca temperaturile să crească, iar numărul zilelor caniculare (cu maxime de peste 35 °C) să fie, în medie, cu 10-15 zile mai mare decât în prezent. Totul în condițiile în care verile din țara noastră sunt, în medie, cu aproximativ 1 grad mai calde de la an la an”, a declarat Elena Mateescu, pentru sursa citată.

În fața unor astfel de scenarii, reacția autorităților statului este esențială. Potrivit șefei ANM, adaptarea la schimbările climatice nu trebuie tratată izolat, ci trebuie integrată în toate sectoarele economice. Acest lucru presupune acțiuni clare în cele 13 domenii incluse în Strategia Națională pentru Schimbări Climatice și în Planul Național de Adaptare 2025-2030.

Proiectul menționat de Elena Mateescu este coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. ANM a pus bazele măsurărilor de adaptare pornind de la date concrete, istorice și proiecții viitoare.

Cod portocaliu și galben de caniculă. Întreaga țară, vizată de atenționarea ANM

Amintim că Banatul, Crișana, Maramureșul, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea vestică a Munteniei se află sub cod portocaliu de caniculă, vineri. În aceste regiuni vor fi temperaturi cuprinse între 37 și 40 de grade.

Restul țării este vizat de un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Vor fi valori de până la 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală ar putea să depășească pragul critic de 80 de unități.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow