Caz fără precedent: instanța decide că simpla prezență a telefonului nu e fraudă la BAC. ”Tentativa nu e posibilă dacă nu există intenție”
O elevă de clasa a XII-a din Mehedinți și-a recâștigat în instanță dreptul de a susține examenul de bacalaureat, după ce a fost eliminată pe motiv că ar fi încercat să copieze.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/bacalaureat-1-scaled.jpg?#)
O elevă de clasa a XII-a a obligat Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți s-o reprimească la bacalaureat, după ce a fost prinsă cu telefonul mobil, în sala de examen. Asta după ce instanța a trecut peste Ordinul de Ministru și a interpretat o tentativă de fraudare a examenului după normele Codului Penal.
O elevă de liceu a contestat în instanță eliminarea ei de la bacalaureat și a câștigat
O tânără din Mehedinți, care a fost eliminată de la bacalaureat pe motiv că ar fi încercat să copieze, și-a recâștigat în instanță dreptul de a susține examenul maturității. Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Mihaela Alexandra D., elevă cu rezultate foarte bune a Colegiului Național Traian din Drobeta Turnu Severin, a fost eliminată de la proba de logică, comunicare și argumentare din cadrul examenului de bacalaureat, după ce un supraveghetor a observat că aceasta avea telefonul mobil asupra ei, în sala de clasă, lucru interzis de Ordinul Ministerului Educației.
Anterior, tânăra solicitase permisiunea de a merge la baie, invocând faptul că i s-a declanșat ciclul menstrual. Crezând că absorbantul este în spațiul de depozitare a materialelor, sub supraveghere, ea și-a verificat geanta, însă nu l-a găsit și și-a amintit că s-ar putea să fie în geacă, în spatele clasei.
Tânăra a primit interzis să se mai înscrie la următoarele două sesiuni de bacalaureat
Eleva susține că din reflex a luat telefonul mobil cu ea la baie, fără ca vreunul dintre supraveghetori să observe. De asemenea, ea a invocat starea de panică, emoțiile și obișnuința, arătând că pur și simplu nu și-a dat seama că-l are în mână.
La întoarcerea în sală, unul dintre supraveghetori a observat-o și a sesizat comisia de examinare, care a eliminat-o din concurs, după ce s-a întocmit un proces verbal. Elevei i s-a interzis să mai participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Eleva s-a întors în sala de examen cu telefonul în mână. Regulamentul spune că trebuia eliminată
Întâmplarea a avut la data de 4 iulie 2024, la ora 09:30, la o jumătate de oră după începerea celei de-a treia probe scrise la bacalaureat. Eleva a contestat decizia în instanță, susținând că sancțiunea este exagerată și disproporționată, în condițiile în care nu a intenționat niciun moment să folosească dispozitivul în scopul de a copia.
Adolescenta le-a spus judecătorilor că a fost o elevă cu rezultate foarte bune în timpul liceului, iar la primele două probe ale examenului național de bacalaureat a primit note mari: 8,80 și 9,75.
”Susţine că în acest caz nu a existat intenţie, ci o greşeală a unei adolescente care, sub presiunea situaţiei biologice atestate de actul medical, a uitat efectiv telefonul în mână, excluzându-se de plano ideea de fraudă.
Dovada sunt actele care atestă evoluția academică în cei patru ani de liceu şi notele care atestă că avea o pregătire foarte bună”, se arată în cererea adresată instanței, consultată de FANATIK.
În plus, tânăra a vorbit despre ”iminența unei pagube”, în sensul că a încercat să se înscrie la sesiunea de toamnă, însă dosarul ei a fost respins. Drept urmare, i s-a blocat pentru cel puțin un an accesul la evoluția academică.
Ordinul de Ministru arată clar că elevii nu au voie să intre la bacalaureat cu telefoane mobile
Ordinul nr. 6481/2024 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat pentru anul 2025 interzice prezența în sala de examen a telefoanelor mobile și altor dispozitive, sub sancțiunea eliminării din sală, fără să fie nevoie să se demonstreze că persoana sancționată a avut în intenție să le folosească în vederea fraudării.
”Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se arată în Ordinul de Ministru.
Tânăra a dat din nou bacalaureatul iar acum este bursieră la facultate
La data de 23 iulie 2024, judecătorii de la Tribunalul Mehedinți au dispus suspendarea temporară a actului administrativ de sancționare a elevei, până la soluționarea definitivă a cauzei. S-a luat această măsură pentru ca tânăra să poată susțină bacalaureatul la sesiunea din toamnă.
La a doua încercare, eleva din Mehedinți a luat examenul și a fost declarată admisă la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul UMV Timișoara, la locurile de la buget, primind totodată și bursă de merit în cuantum de 1.200 de lei pe lună.
Pe 25 noiembrie 2024, instanța i-a dat dreptate și pe fond, însă ISJ Mehedinți a contestat decizia. Hotărârea definitivă a venit la data de 5 iunie 2025, când judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au decis să anuleze procesul verbal de sancționare a candidatului, emis de Unitatea de Învățământ Liceal / Centrul de Examen – Colegiul Național Traian – Comisia nr.623.
Judecător: ”Tentativa nu este posibilă dacă nu există intenție”
Instanța a criticat dispozițiile Ministerului Educației, care interpretează drept tentativă de fraudă simplul fapt că unul dintre candidați este găsit cu telefonul mobil asupra sa.
”Instanța arată că tentativa nu este posibilă, în raport cu elementul subiectiv, la faptele care se săvârșesc din culpă, ci presupune intenția ca formă a vinovăției.
Potrivit art. 16 alin 2 din Codul penal, fapta este săvârşită cu intenţie când autorul prevede rezultatul faptei sale şi fie urmăreşte producerea lui prin intermediul faptei, fie, deşi nu îl urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii acestui rezultat.
În condiţiile în care reclamanta nu folosit telefonul mobil şi nici nu a intenţionat să facă acest lucru, ipoteză în care ar fi dosit sau ascuns în vreun fel telefonul, ci a purtat discuţia cu supraveghetorul din contră cu telefonul mobil în mână, posibil din obişnuiţă, nu se poate reţine că la acel moment reclamanta a avut asupra sa telefonul mobil cu intenția de a frauda examenul de bacalaureat, arătând că din cauza emoțiilor şi a stării generate de problema fiziologică invocată, a uitat că are telefonul mobil asupra sa în timp ce se afla în sala de examen, această susținere nefiind infirmată de probele administrate.
Inspectoratul, obligată să-i plătească tinerei drumul până la Craiova
Astfel, cu toate că reclamanta nu a respectat regulile menţionate la art.11 alin.4 din Ordinul nr.6156/2023, fapta nu a fost săvârşită cu intenţia de a frauda, sancţiunea prevăzută de alin. 7 al aceluiaşi articol putând fi aplicată doar în situaţia în care ar fi fost dovedită o astfel de intenție, iar nu şi pentru săvârşirea din culpă a unei astfel de fapte”, se arată în motivarea instanței, potrivit FANATIK.
Hotărârea este definitivă și nu mai poate fi atacată de Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți. În plus, instituția este obligată să-i plătească tinerei cheltuieli de judecată de 2.700 de lei, dar și cheltuieli de transport Timișoara – Craiova, în valoare de 200 de lei.
Care este reacția ta?






