Cum să decojești 10 kilograme de roșii în 10 minute. Trucul care le va ajuta pe gospodine să salveze timp prețios
Știai că poți să decojești 10 kilograme de roșii în doar 10 minute?! Iată ce trebuie să folosești, de fapt, pentru a-ți ușura munca!
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/cum-sa-decojesti-rapid-rosiile.jpg?#)
Care este cea mai simplă metodă prin care poți să decojești rapid roșiile. Ai nevoie de un singur aliat de nădejde, iar în 10 minute, vei decoji 10 kilograme de roșii. Este trucul ideal pentru gospodinele care se pregătesc pentru aprovizionarea cămării.
Cum să decojești kilograme întregi de roșii în doar câteva minute
Fără doar și poate, roșiile sunt ”vedetele” din cămara oricărei gospodine iscusite. Româncele să pregătesc din timp cu fel de fel de bunătăți, iar bulionul făcut în casă se înscrie și el pe listă. Din păcate, oricât de delicios ar fi, prepararea lui este o bătaie de cap pentru multe gospodine.
Nimănui nu îi place să decojească kilograme întregi de roșii. Această sarcină migăloasă presupune multă răbdare, însă pentru cei care nu stau prea bine la acest capitol, există o metodă uimitoare. Un singur ”aliat surpriză” face toată treaba în locul tău.
Potrivit Savori Urbane, în loc să stai să decojești fiecare roșie în parte, poți apela la trucul cu gheață. Este ușor de pus în practică, iar totul durează un minut. Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să speli roșiile și să le crestezi în formă de cruce, în partea opusă cotorului.
După ce ai parcurs acest pas, trebuie să scufunzi roșiile pentru 30 de secunde în apă clocotită. Apoi, trebuie să le scoți imediat și să le pui într-un bol cu apă și gheață. Și aici vor sta tot 30 de scunde, după care poți începe să le decojești. Totul va decurge foarte repede și foarte simplu.
Care este motivul pentru care funcționează trucul cu gheață
Ei bine, la baza acestui truc stau legile fizicii. Roșiile, care vin din apa fierbinte, intră în contact cu gheața. Astfel, se produce un șoc termic, care nu face decât să desprindă ca prin minune coaja roșiilor.
Acest truc nu doar că te va ajuta să economisești mult timp, dar nici nu va mai fi nevoie să zdrobești roșia. Cu alte cuvinte, te poți bucura de întreaga sa pulpă, fără să mai pierzi timp curățând coajă cu coajă.
Cu ajutorul trucului dezvăluit de Savori Urbane, îți va fi mult mai ușor să prepari bunătățile pentru toamnă. Fie că vrei să faci bulion, zacuscă sau vrei să pui la borcan roșii întregi în suc propriu, această metodă va fi salvarea ta. În plus, este numai bună de încercat, mai ales dacă ai roșii în grădină.
Cum să faci cel mai bun bulion de roșii
Nimic nu se compară cu gustul unui bulion de casă. Ideal de pus în supe sau în diverse preparate, bulionul de casă rezistă mult și bine în cămară, fără să fie nevoie să folosești conservanți.
Pentru a face bulion de casă, ai nevoie de 6 kilograme de roșii, 2 tije de țelină cu frunze, o bucățică de hrean și 3 lingurițe rase de sare neiodată. Vei începe prin a spăla foarte bine roșiile, după care poți pune în aplicare trucul cu gheață.
După ce ai decojit roșiile, va trebui să le tai cubulețe, apoi să le dai prin mașina de tocat echipată cu un dispozitiv special pentru bulion. De obicei, acesta reține pulpa și semințele, scoțând doar sucul.
Sucul de roșii se pune într-o oală încăpătoare, după care se pune pe foc mediu spre mare. Este recomandat ca oala să fie destul de înaltă, deoarece bulionul se mai umflă în timpul fierberii.
Între timp, te poți ocupa de hrean și de țelină, pe care urmează să le pui în sucul de roșii. Tot acum poți pune și sarea, însă nu înainte de a gusta totul. Din cauză că sucul va scădea în volum, este posibil să nu ai nevoie de foarte multă sare, însă totul depinde de gusturi.
Bulionul se fierbe până când atinge consistența dorită. De obicei, în aproximativ o oră și 15 minute ar trebui să fie gata sau atunci când dispare spuma roșie de la suprafață.
Bulionul astfel obținut se lasă la răcit, după care se pune în sticle sau în borcane atent sterilizate. Apoi, sticlele se fierb 40 de minute la bain-marie, după care se lasă să se răcească înainte de a fi duse în cămară.
Care este reacția ta?






