Elena Udrea, eliberată. Magistrații din Prahova au respins contestația depusă de DNA. Update

Judecătorii de la Tribunalul Prahova au hotărât ca Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, să fie eliberată. Când va ieși din închisoare

Jul 17, 2025 - 14:00
 0  0
Elena Udrea, eliberată. Magistrații din Prahova au respins contestația depusă de DNA. Update

Elena Udrea va fi eliberată din închisoare, potrivit deciziei judecătorilor de la Tribunalul Prahova. Magistrații au judecat contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind eliberarea condiţionată a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Ea a fost condamnată la închisoare în dosarul „Gala Bute” și încarcerată în 2022.

Update, ora 13:15. Elena Udrea va fi eliberată din închisoare

Elena Udrea va fi eliberată condiționat din închisoare, după ce magistrații de la Tribunalul Prahova au respins contestația depusă de procurorii DNA. Fostul ministru al Turismului va ieși chiar azi din Penitenciarul Târgșor, acolo unde și-a petrecut ultimii ani.

Elena Udrea a stat trei ani și zece luni în spatele gratiilor. Amintim că fostul ministru a fost condamnată la șase ani de închisoare din dosarul Gala Bute, fiind încarcerată în iunie 2022. Decizia instanței este definitivă.

Potrivit caracterizării întocmite de reprezentanții Penitenciarului Târgșor, Elena Udrea nu a primit sancțiuni disciplinare în perioada detenției. De asemenea, a fost prezentă la programele de educație și asistență psihosocială.

Zi decisivă pentru Elena Udrea, află dacă este eliberată

Dosarul în care Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a contestat decizia Judecătoriei Ploieşti privind eliberarea condiţionată a Elenei Udrea a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în 8 iulie. Termenul de judecată în acest dosar a fost stabilit de instanţă pentru 17 iulie.

Decizia de eliberare condiţionată a Elenei Udrea a fost emisă de Judecătoria Ploieşti pe 1 iulie. La acel moment, Elena Udrea se afla pe patul de spital, după ce a suferit o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, DNA s-a opus eliberării condiţionate, invocând gravitatea faptelor dar şi încercările Elenei Udrea de a se sustrage rigorilor legii după ce anchetele care o vizau au fost demarate. Amintim tentativa fostei ministre de a părăsi țara în ziua în care a fost emisă condamnarea, fiind găsită de oamenii legii în Bulgaria, la vamă.

Ce se ia în considerare pentru eliberare

Ea a fost încarcerată în 16 iunie 2022, urmând să ispășească o pedeapsă de șase ani de închisoare. Dacă ar rămâne după gratii, Udrea ar ieși la termen, pe 28 august 2027.

Judecătoria Ploieşti a admis eliberarea condiţionată a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, motivele fiind, printre altele, executarea fracţiei de pedeapsă stabilite obligatoriu și perseverența în muncă.

„Petenta a conştientizat gravitatea comportamentului infracţional, a interiorizat valorile sociale fundamentale si a manifestat reale progrese in procesul de reeducare. Cu privire la îndeplinirea condiţiei referitoare la stăruinţa în muncă, instanţa retine că şi această condiţie este întrunită în ceea ce o priveşte pe persoana condamnată.

Astfel, din analiza actelor dosarului rezultă că persoana condamnată a fost selecţionată şi repartizată la activităţi lucrative desfăşurate în interiorul locului de deţinere, acumulând un număr de 81 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate. Totodată, instanţa reţine că persoana condamnată a formulat, în mod constant, cereri adresate Penitenciarului de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, prin care a solicitat audierea în comisia de muncă”, a afirmat instanţa.

DNA se opune eliberării fostei ministre

Judecătorul a analizat şi „condiţia disciplinei şi a dovezilor temeinice de îndreptare”, arătând că în caracterizarea întocmită de administraţia penitenciarului se arată că Udrea „a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei” şi a manifestat „o atitudine de respect faţă de normele instituţionale, adaptându-se corespunzător mediului carceral”. De asemenea ea s-a „implicat activ” în programele de educaţie şi asistenţă psiho-socială. A beneficiat de suportul familiei, lucru ce o va ajuta la reintegrarea în comunitate după eliberare.

Completul de judecată a luat de asemenea în calcul faptul că Elena Udrea are o fiică minoră şi a apreciat că fostul ministru „dispune de posibilitatea reală de a desfăşura activităţi lucrative în mod legal după punerea în libertate, aspect deosebit de important în prevenirea recidivei”.

Judecătorul mai constată că faptele pentru care a fost condamnată Udrea au fost comise „în urmă cu un interval considerabil de timp” între 2010 şi 2012, în contextul unor funcţii pe care aceasta nu le mai deţine şi „pe care nu le va mai putea ocupa ca urmare a interdicţiilor stabilite prin hotărârea de condamnare”.

DNA susține că „în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile referitoare la existenţa dovezilor temeinice de îndreptare”, potrivit G4Media. Eliberarea condiţionată poate fi revocată în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni până la expirarea duratei pedepsei.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow