„FCSB și CFR Cluj, cele mai bune echipe din ultimii 26 de ani!”. Ce spune istoria Supercupei României

Andrei Vochin a prezentat istoria Supercupei României în direct la Oldies but Goldies și a dezvăluit că specialistele acestei competiții sunt FCSB și CFR Cluj.

Jul 4, 2025 - 15:00
 0  0
„FCSB și CFR Cluj, cele mai bune echipe din ultimii 26 de ani!”. Ce spune istoria Supercupei României

A 27-a ediție a Supercupei României se joacă sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Ghencea, între FCSB, campioana en-titre, și CFR Cluj, deținătoarea Cupei României.

FCSB și CFR Cluj, specialistele din Supercupa României

Cu prilejul acestui meci, ce va deschide sezonul fotbalistic 2025-2026 în România, Horia Ivanovici și Andrei Vochin au realizat un episod special, dedicat istorie Supercupei, în emisiunea OLDIES BUT GOLDIES.

„Istoria celor 26 de ediții de Supercupa României spune că Steaua și CFR Cluj sunt cele mai bune echipe. Steaua / FCSB. Pentru că Steaua / FCSB a avut 13 prezențe în Supercupă, iar CFR Cluj 8. Sunt recordmene, sunt primele două. Cele mai multe trofee au fost câștigate de Steaua / FCSB, 7 trofee. Iar pe locul 2, la egalitate, sunt CFR și Rapid, cu câte 4.

Dar Rapid și Dinamo au șase prezențe în Supercupă. CFR are 8 prezențe, FCSB 13. Craiova, mai subțire, are o singură Supercupă, câștigată recent, în 2021, în compania celor de la CFR, la penalty-uri. Pe Arena Națională s-a jucat meciul.

Când s-a înființat Supercupa României

Așadar, în weekend, vedem echipele care au câștigat cele mai multe campionate și Cupe în perioada aceasta (n.r. – de la înființarea Supercupei). Pentru că așa ajungi în Supercupă, câștigând campionatul sau Cupa.

Sau, în unele cazuri, fiind vicecampioană. De ce? Pentru că este un specific. Supercupa a început oficial în România în 1994. Atunci s-a organizat prima ediție. 

Cele 4 ediții neoficiale, de dinainte de 1989

Tipul acesta de meci, a mai fost organizat sporadic de 4 ori în istoria fotbalului nostru. Prima oară, în 1943, s-a organizat un meci între câștigătoarea campionatului la vremea respectivă, FC Craiova, și câștigătoarea Cupei, CFR Turnu Severin. Știi cât a fost rezultatul? 9-1 pentru Severin. S-a numit Cupa OSR. Îți mărturisesc faptul că nu știu ce înseamnă inițialele acestea, deși am căutat, dar așa s-a numit în 1943.

Apoi, în anii 1958, 1959 și 1960, s-a organizat Cupa Scînteia, Scînteia fiind oficiosul Partidului Comunist Român, cel mai important ziar al PCR-ului la vremea aceea. Nu știu dacă a împrumutat titulatura de la ziar sau Scînteia era cea care venea de la răsărit… În ’58 a câștigat Petrolul, în ’59 Dinamo și în ’60 CCA (n.r. – viitoarea Steaua). 

De ce nu s-a jucat Supercupa României în 1996, 1997, 2000, 2004 și 2008

Dar, oficial, Supercupa începe în 1994. La început, se organiza între câștigătoarea campionatului și câștigătoarea Cupei. Dacă o echipă făcea eventul, Supercupa nu se mai ținea. Astfel, în 1996 și 1997, Steaua ia eventul și nu se organizează Supercupă, în 2000 și 2004, Dinamo ia eventul și nu se organizează. Și în 2008, CFR ia eventul și nu se organizează. 

Însă, meciul fiind atât de important în special pentru televiziuni, pentru public, se ia hotărârea, în 2010, ca, în eventualitatea în care o echipă ia eventul, Supercupa să se dispute între campioană și vicecampioană. Ca să fie meciul!”, a povestit Andrei Vochin.

„Pentru că practic este balul de deschidere al noului sezon. Și era păcat să se renunțe la acest bal, în care, teoretic, veneau cei mai buni jucători”, a concluzionat Horia Ivanovici.

FCSB - CFR Cluj, DUELUL SPECIALISTELOR în Supercupa României

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow