Spargeri în serie la AFI Cotroceni inspirate de o provocare TikTok. Pedeapsa primită de adolescenții prinși în flagrant
Doi minori au fost condamnați penal pentru furt calificat în formă continuată după ce au primit o provocare pe periculoasă pe TikTok.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/prococare-tiktok-afi-cotroceni-scaled.jpg?#)
Doi tineri de 15 și 16 ani au fost condamnați de Judecătoria Sectorului 6 după ce au sustras bunuri în valoare de zeci de mii de lei din lockerele situate la intrarea în magazinul Auchan din incinta Complexului Comercial AFI Cotroceni. În timpul cercetării care a durat aproape doi ani, cei doi minori au dezvăluit că loviturile au fost date ca răspuns la o provocare pe TikTok.
Provocare TikTok cu final penal: Doi adolescenți au furat din lockerele unui mall din București
Tinerii condamnați pentru furt calificat fac parte din familii bune și locuiesc în afara țării, fiind audiați prin sistem de teleconferință. Potrivit informațiilor din dosar, aceștia au sustras diverse bunuri depozitate de clienții complexului comercial: produse vestimentare, parfumuri, încălțăminte, căști, un telefon, etc. Unele dintre bunuri au fost abandonate în parcarea magazinului, fiind găsite ulterior chiar e proprietarii lor.
Interesant este că paznicii nu au găsit urme de forțare a spațiilor de depozitare, iar în urma analizării camerelor de supraveghere s-a constatat că spărgătorii dețineau o cheie de acces (cod), cu ajutorul căreia reușeau să deschidă ușa lockerelor.
După mai multe spargeri reușite, minorii au fost prinși în flagrant, având asupra lor mai multe bunuri sustrase din lockere. În timpul audierilor, minorii au dezvăluit că au comis faptele ca urmare a unei provocări pe TikTok. Tot de pe TikTok au învățat să deschidă lockerele.
Ce condamnări au primit infractorii de pe TikTok
”Instanța arată că inculpații au acționat în urma unei înțelegeri prealabile în scopul de a sustrage bunuri din cușete, aspect confirmat de către aceștia în cursul urmăririi penale și în fața instanței de judecată.
Aceste elemente indică un anumit grad de dezinhibiție infracțională, însă săvârșirea faptei în grup reprezintă și un indicator al teribilismului adolescentin, ca urmare a coalizării în grup și încurajării reciproce, or, așa cum a arătat, prezumția de la care trebuie plecat este că măsura educativă trebuie aleasă astfel încât să sprijine desistarea naturală din săvârșirea de infracțiuni, nu neapărat să urmărească o schimbare fundamentală în comportamentul inculpatului.
Această constatare se susține având în vedere că inculpații au arătat că săvârșirea faptei a survenit ca urmare a unei provocări de pe Tiktok, unde au și învățat să deschidă cușetele”, se arată în motivarea instanței din data de 30 iunie 2025.
În final, cei doi minori au fost găsiți vinovați pentru infracțiunea de furt calificat în formă continuată și au fost condamnați la măsura educativă a stagiului de formare civică, pe o perioadă de două luni. Instanța le-a permis, totuși, inculpaților să execute pedeapsa în timpul verii, atunci când aceștia vin în vacanță, în România. În cazul în care nu vor urma stagiul, aceștia riscă internarea într-un centru educativ. De asemenea, ei trebuie să plătească victimelor daune materiale în valoare de 2.500 de lei precum și cheltuieli de judecată.
Furtul, ca „distracție” pe TikTok. Alte două tinere care au făcut o provocare au fost prinse furând produse cosmetice
Provocările de pe TikTok reprezintă un fenomen tot mai prezent în viața tinerilor, dar care provoacă coșmaruri părinților. Acestea pot varia de la inofensive la extrem de periculoase sau chiar letale (de exemplu, provocarea Blackout Challange, în care participanții se strangulează temporar pentru a simți euforia cauzată de lipsa de oxigen).
Furturile, vandalismul sau comportamentele ilegale apar și ele ca provocări pe TikTok, inclusiv în țara noastră. În 2022, două tinere (de 16 și 19 ani) au fost cercetate penal după ce au sustras produse cosmetice în valoare de 2.100 de lei din magazinul Carrefour, din cadrul Shopping City Piatra Neamț.
După ce au fost prinse, fetele au declarat că au comis furtul ca o provocare pe care au primit-o pe TikTok, potrivit TVM Neamț.
Polițiștii avertizează: ”Răspunderea e în offline”
”Tinerii petrec o mare parte a timpului online dar utilizarea internetului poate duce, în unele cazuri, la experiențe riscante și dăunătoare. Totodată, gândirea acestora poate fi influențată de conținutul accesat în mediul online.
Tinerii trebuie să știe că ideile sunt formate de tot ceea ce vedem, auzim și citim. Interpretăm ceea ce vedem prin lentila propriilor experiențe, astfel încât putem avea mesaje diferite față de cele din mediul online.
Pentru provocările din online ce privesc fapte ce contravin legii, răspunderea e în viața reală (în offline). Încălcarea legii și activitățile care îți pun în pericol siguranța nu sunt acte de curaj”, au transmis reprezentanții IPJ Neamț.
Care este reacția ta?






