Temperatura ideală la care să gătești carnea de vită. Doar așa o să iasă fragedă și aromată ca la restaurant
Dacă vrei să gătești carnea de vită astfel încât să iasă fragedă și aromată, atunci temperatura este cea mai importantă.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/carne-scaled.jpg?#)
Cum să gătești carnea de vită ca să iasă fragedă și aromată? Deși la prima vedere poate părea ușor să prepari carnea, adevărul este că dincolo de toate contează foarte mult temperatura pentru care optezi.
Cum depozitezi corect carnea de vită
Carnea de vită este delicioasă și are beneficii uimitoare pentru organism. Poate fi preparată în diferite moduri, însă de cele mai multe ori, aceasta ajunge să nu fie chiar atât de fragedă precum am fi sperat.
Adevărul este că de vină poate fi modul în care am preparat-o. Astfel, dacă și tu vrei să gătești carnea de vită fragedă, ține cont de timpul de gătire, dar și de modul în care manipulezi carnea înainte de a o pune la cuptor ori în tigaie.
Păstrarea cărnii e de asemenea importantă. Carnea de vită crudă nu trebuie ținută la frigider mai mult de două zile. Dacă ar fi să vorbim despre carnea tocată, aceasta rezistă doar 24 de ore, spun specialiștii.
Cum decongelezi carnea de vită
Astfel, dacă nu vrei să gătești carnea imediat după ce ai cumpărat-o, mai bine congeleaz-o. În acest mod o să reziste chiar și câteva luni de zile. Totodată, ai grijă ca indiferent de carnea aleasă aceasta nu trebuie să stea lângă legume brânzeturi ori alte mâncăruri.
Dacă vrei să gătești carnea de vită fragedă contează și cum o decongelezi. Trebuie să o scoți din congelator cu o zi înainte să o gătești și aceasta trebuie să stea la temperatura camerei o oră înainte să fie pusă în tigaie ori în cuptor.
Mai departe, în funcție de modul în care decizi să o prepari, alege cu atenție temperatura. Dacă nu ții cont de acest detaliu e posibil ca la final să ai o carne uscată, fără prea mult gust.
Temperatura ideală la care să gătești carnea de vită ca să iasă fragedă
Conform specialiștilor culinari, dacă vrei să o faci la cuptor, acesta trebuie preîncălzit la o temperatură constantă de aproximativ 160 de grade Celsius. În ceea ce privește timpul de preparare, o bucată de carne de circa 450 de grame va avea nevoie de 20 de minute dacă e gătită în sânge.
Mai apoi se lasă să se odihnească sub o folie de aluminiu alte 20 de minute. În acest timp fibrele musculare se relaxează, iar sucurile să se redistribuie uniform. Cum gătești carnea de vită ca să iasă fragedă, dar totuși să nu fie în sânge?
O friptură medie trebuie să stea la cuptor 25 de minute, iar una bine făcută 30 de minute. Iar pentru cei care vor să facă carnea în tigaie, atunci aceasta trebuie să stea 4-5 minute pe fiecare parte pentru a fi în sânge. Totodată, e nevoie de 7 minute pentru a fi gătită mediu.
Care este reacția ta?






