Apa Nova, anunț de ultimă oră în scandalul apei din comuna Lungulețu. Ce decizie s-a luat
Apa Nova face un anunț important în contextul controverselor din ultimele zile de la Lungulețu. Mesajul de ultimă oră transmis de companie.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/apa-nova.jpg?#)
Apa Nova face o clarificare extrem de importantă în cazul situației de la Lungulețu, județul Dâmbovița, anunțând decizia pe care a luat-o cu privire la problemele reclamate de agricultori.
Apa Nova, anunț important în scandalul apei de la Lungulețu
„În data 1 iulie 2025, Apa Nova București a solicitat către Administrația Bazinală Argeș–Vedea asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmbovița de 5 m³/s, prin suplimentarea cu 0,5 m³/s. Această intervenție a fost realizată ca urmare a constatării diminuării cantității de apă brută necesară producerii de apă potabilă. Apele Române a răspuns pozitiv solicitării, efectuând manevrele necesare.
Precizăm că debitele necesare de pe râurile Argeș și Dâmbovița sunt stabilite în baza contractului existent între Apele Române și Apa Nova București. Suplimentarea debitelor apare strict ocazional, în special în sezonul cald, din cauza reducerii debitelor cursurilor de apă și a cererii ridicate de apă potabilă a locuitorilor din București și din comunele limitrofe. În alte situații, astfel de cereri apar ca urmare a unor factori, precum încărcarea cu alge cauzată de temperaturile ridicate sau fenomene specifice sezonului rece.
Apa Nova București declină orice implicare în acțiunile de control realizate de către Apele Române în comuna Lungulețu, responsabilitatea companiei noastre limitându-se strict la monitorizarea calității apei brute destinate potabilizării. Necesarul de apă brută pentru potabilizare se realizează în baza unui program anual estimat agreat cu Administrația Națională Apele Române”, se arată în comunicatul Apa Nova.
Astfel de situații, cum este în cazul Lungulețu, sunt discutate lunar în cadrul unor întâlniri tehnice care au loc la Ministerul Mediului. La ședințe participă atât persoane din Ministerul Mediului, dar și reprezentanți ai Ministerului Energiei sau Administrației Naționale Apele Române ori de la Agenția Națională de Meteorologie.
„Lunar, la nivelul Ministerului Mediului, au loc întâlniri tehnice dedicate programului de exploatare a principalelor lacuri de acumulare din România. Aceste ședințe reunesc reprezentanți ai unor instituții cheie de gestionare a resursei de apă (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Național, Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Agenția Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), dar și mari utilizatori (Hidroelectrica, Agenția Națională de Îmbunătățire Funciare, Apa Nova București). Rolul acestor întâlniri este acela de a gestiona integrat și echilibrat debitele din rețelele hidrografice naționale, inclusiv necesarul de apă brută pentru producerea apei potabile a Capitalei și a zonelor limitrofe”, precizează Apa Nova.
Ministrul Agriculturii a ajuns la Lungulețu
În comuna Lungulețu a ”descins” joi, 17 iulie 2025, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a calma spiritele, oamenii fiind revoltați de problemele cauzate de lipsa apei.
Legumicultorii au fost acuzați că au furat apă din râul Dâmbovița pentru a-și asigura recoltele de varză și cartofi, printre altele. În completarea celor descrise mai sus, precizăm că președintele CJ Dâmbovița a spus că situația s-a rezolvat după clarificările aduse de ministru, iar oamenii s-au liniștit și au primit asigurări că vor fi rezolvate și revendicările lor, având în vedere nevoia de irigare a terenurilor agricole. Totodată, s-au dat asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă potabilă, așa cum se credea.
Care este reacția ta?






